Maďarský kaštanový dort

Maďarská župa Vás je známá jako kraj lázeňský nebo také jako kraj římské provincie Pannonia, a tak je vhodnou lokací na cenově dostupnou dovolenou.

Vás ale kromě léčivých pramenů a antických památek proslavily také dorty a jedna speciální surovina – jedlé kaštany. Ráda bych vám maďarské sladkosti jako je Krémeš, dobošový dort nebo dort Esterházy přiblížila ve formě receptů a prvním dílem bude právě kaštanový dort.

Kaštanový dort - řez

Kaštanový dort ozdobte šlehačkou a libovolným cukrářským zdobením. Já jsem použila čokoládové pecky.

Jedlé kaštany se v Maďarsku (ale třeba i u nás v Makru) prodávají především v sezóně, a to již předvařené a vakuované. Mimo sezónu si musíme vystačit s mraženým kaštanovým polotovarem, který je ideální na přípravu dezertů. Nejtradičnější a nejjednodušší je příprava kaštanového pyré. To se ochutí vanilkou, rumem, osladí a podává se s pořádnou porcí šlehačky jako pohár. Já jsem toto sladké pyré použila jako náplň kaštanového dortu.

Kaštanový dort - řez

Kaštanový dort – řez

Dort se skládá ze tří vrstev – piškotu, šlehaného pudinku a kaštanového pyré. Pro piškot jsem zvolila rychlejší a jednodušší variantu, ale můžete upéct korpus podle mého klasického receptu.

A tady je již slíbený recept:

Piškot (na dort o průměru cca 15 cm)

  • Tři střední vejce
  • Tři lžíce cukru krupice
  • Tři lžíce hladké mouky
  • Lžička prášku do pečiva
  • Vanilkové aroma

Celá vejce šlehejte s cukrem, dokud se nerozpustí a hmota se změní na světle žlutou pěnu. Do mísy prosejte prášek do pečiva a mouku a těsto lehce promíchejte. Nalijte do formy a pečte na 180 stupňů cca 30 minut. Nechte vychladnout na mřížce a prokrojte tak, abyste získali dva asi centimetr vysoké pláty. Pokud vám část korpusu zbyde, vložte jí do vzduchotěsného sáčku a dejte do mrazáku. V budoucnu můžete rozmixovanou hmotu použít třeba na cakepops.

Šlehaný pudink

  • Jeden sáček vanilkového pudinku
  • 400 ml plnotučného mléka (lze i bezlaktózového)
  • Tři lžíce třtinového cukru
  • Dvě lžíce másla

Pudink a cukr rozmíchejte v mléce a vařte ve vodní lázni. Voda by měla pouze jemně vřít. Až pudink zhoustne, vařte ještě 2-3 minuty a potom za stálého míchání misku přeneste z lázně do misky se studenou vodou. Do pudinku zašlehejte dvě lžíce másla a hmotu asi 5 minut šlehejte šlehačem na vyšší výkon.

Kaštanové pyré

Rozmixujte kaštany s cukrem (poměr na 3 dávky kaštanů jednu dávku cukru, výsledná hmota by měla mít asi 250g), lžící vanilky a lžící rumu.

Nebo použijte hotový produkt, jako já. :-)

Dokončení dortu

Do formy, kterou jste použili na korpus, dejte potravinářskou folii a na dno položte první plát piškotu. Piškot potřete rumem a přidejte vrstvu kaštanového pyré a vrstvu pudinku. Postup ještě jednou zopakujte, poslední přijde druhá dávka pudinku.

Kaštanový dort

Dort se skládá ze tří vrstev – kaštanové nádivky, piškotu a vanilkového šlehaného pudinku.

Dort dejte na hodinu do chladničky, aby ztuhl. Můžete ho v lednici nechat až přes noc. Dort je krásný a jedlý už v této formě, ale pokud ho chcete ještě vylepšit, ušlehejte šlehačku s cukrem a ztužovačem. Dort šlehačkou potřete a ozdobte dle libosti. Já jsem použila zubatou stěrku a zdobící špičku na cupcakes. Šlehačkové květy jsem ozdobila čokoládovými peckami.

Dortu by slušely také kuličky z kaštanového pyré nebo marcipánu.

Kaštanový dort

Kaštanový dort zdobí stříkaná růže ze šlehačky. Použijte hvězdovou špičku na cupcakes.

Dort skladujte v lednici až do servírování. Podávejte s vídeňskou kávou a spoustou lásky. ;-)

 

 

Napsat komentář